Bericht 36, Comfort food en herinneringen

Risolles maken….

Mijn voornemen was al een tijdje om risolles te maken, mijn favoriete Indonesische snack. Ze zeggen altijd dat als je ouder wordt je steeds meer terug gaat kijken, ik geloof dat het waar is. In ieder geval komen bij het maken van deze Indonesische snack mijn herinneringen boven. Als ik aan risolles denk dan denk ik aan de keukentafel van mijn opa en oma. Warme herinneringen aan het altijd gezellige huis, de zoete inval met eten voor iedereen.

Herinneringen

De flat, de gallerij, Appie de Beo, de wereld ontvanger op de vensterbank. Volgens mij heb ik er in een eerdere blog ook al aan gerefereerd en anders bij deze voor het eerst. De warmte van mijn opa en oma, opa Dido kriebelend op je hoofd, mijmerend op de bank. Krupuk melinjo of belinjo, emping dus, een ton vol in de kamer onder in de kast waar het zand van Israel stond. Warme herinneringen aan een mooie tijd.

Borobudur tempel op Java in Indonesië

Mijn Nederlandse nationaliteit en mijn Indonesische roots, opa en oma en mijn eigen moeder komen daar vandaan. Ik heb het genoegen gehad een keer 4 weken in dat prachtige land te mogen rondtrekken en hoewel ik volledig Nederlands ben opgevoed, raakte het mij diep, dieper dan ik had gedacht toen ik daar uit het vliegtuig stapte. Maar dat is wellicht voor een andere keer.

 Selamat makan en Indo´s

Iedereen zal er wel eens van hebben gehoord, selamat makan, wat eet smakelijk betekend. Nou smakelijk eten dat kunnen ze echt wel hoor, de indische rijsttafel, wie kent die niet. Dagen ploeteren in de keuken en binnen een poep en een zucht is het op. De tasmaanse duivel uit de tekenfilm is er niets bij. Indo’s zullen je altijd complimenteren met jouw Indische rijsttafel, jouw gerechten, maar er vaak aan toevoegen dat zij het anders maken hahaha. Dat zal hier ook wel weer het geval zijn…..ik maak de risolles zo en zo……kom maar op!

Risolle uit eigen keuken

Risolles dus

Beslag:

 • 500 gr bloem
 • 3 eieren
 • 500 ml water
 • 500 ml melk
 • zout

Vulling:

 • 800 gr runder gehakt
 • I grote ui
 • 2 wortels
 • 4 eetlepels doperwten
 • 1 stengel bleekselderij
 • 3 tenen knoflook
 • Nootmuskaat, ongeveer 2 theelepels
 • Bloem, 3 volle eetlepels
 • Melk, afhankelijk van hoe dik je de roe wil hebben
 • Peper en zout

 

 

 

Resultaat en bereiding hieronder in de video

 

Evolutie

Voordat jullie er over beginnen, ik heb dus geen selderij hier in Spanje….vandaar dat ik bleekselderij er in doe. Ik weet het, is iets totaal anders en ik kan je ook vertellen dat het er heerlijk in is.  Dat is dus evolutie, het ontstaan van de indische keuken zoals als wij die kennen is een compleet gevolg van die evolutie. De verschillen die er zijn tussen de diverse eilanden, de ene indonesiër is de andere niet zullen we maar zeggen. En ja, ik doe dus bleekselderij in mijn risolles, probeer het ook eens.

Ik mis mijn pa en ma, ik had graag een risolle met hun gehapt. Helaas zitten zij in NL en ziet het er naar uit dat ze voorlopig nog even niet kunnen reizen, tot 15 juni 2020 zijn de grenzen dicht. Het leven komt hier beetje bij beetje weer op gang maar de evolutie van het virus, covid 19, staat ons nog niet toe dat we weer onbekommert kunnen leven.

Gelukkig hebben we de herinneringen nog en bij deze herrinering verschijnt er als vanzelf een glimlack op mijn gezicht, selemat makan allemaal.

LAATSTE BERICHTEN

Benidorm Blog

Schrijf mij

13 + 10 =

Contact Info

Calle Salamanca 37,
03502 Benidorm

+34 600 299 894

info@benidorm.blog

Volg mij

Comments

comments