Zilver wat smaakt naar goud.Je hebt van die dagen dat het onmogelijke mogelijk wordt en afgelopen zaterdag 07 maart 2020 was zo´n dag! Het begon allemaal op donderdag, de bus stond klaar en heerste een uitstekende sfeer. Voor het eerst hadden we ons gekwalificeerd voor de laatste 8 in het bekertoernooi. We zouden naar Madrid gaan, een final-8 spelen in de Caja Mágica, en een Caja Mágica werd het! De sfeer was opogetogen, rebels zelfs, we zouden het wel even laten zien allemaal, niet wetende dat dat zo waar zou worden.

Dit werd mijn tweede lange verblijf met de club, eerst het toernooi in Frankrijk en nu een paar dagen naar Madrid. Onbevangen, niet wetende wat ons te wachten stond maar ook bewust dat we op de drempel stonden van een geweldige mogelijkheid. Maar goed, het tweede verblijf met het team dus. Het vertrek was al om 06:30 Nancy bracht mij weg en we vertrokken, het voelde als een schoolreisje. De reis verliep voorspoedig en we arriveerden volgens planning in het hotel, Novotel Centro Madrid.

Alles was uitstekend geregeld en het grote genieten kon beginnen! De nieuweling op het toernooiDat was waar we voor waren gekomen, genieten van ons debuut op het toernooi en we zouden wel zien waar we zouden eindigen maar de mogelijkheid om Europees handbal te gaan spelen was ook nog nooit zo dichtbij……iedereen was zich wel heel bewust van die situatie…..

Wat ook heel duidelijk was, wij waren de kleine jongen van de klas, de nieuweling op het podium, we hadden bijvoorbeeld de meest ongunstige trainingstijden toegewezen gekregen en onze eerste wedstrijd was ook op het meest ongunstige tijdstip gepland. Nu moet er natuurlijk iemand op die tijd spelen, maar het is denk ik geen toeval dat het de debutant op het toernooi is en niet bijvoorbeeld FC Barcelona.

Details waar we ons niet door van de wijs lieten brengen. Een alternatieve trainingslocatie was snel gevonden zodat we konden trainen op het uur dat voor ons gunstig was, de sfeer was nog steeds relaxed. Een nachtje slapen en op voor de wedstrijd.

Vrijdag 12:00, Bidaso Irún – BM Benidorm

Een paar weken daarvoor hadden we ook al tegen hun gespeeld. Een team gemaakt om in de Champions league te spelen, traditioneel één van de grote clubs in Spanje, bijna bij de laatste 16 in Europa….en we hadden die paar weken terug bij hun thuis gelijk gespeeld. Een onverwacht punt wat weinigen gegeven is om daar een punt mee te nemen, wij deden het. Dus er lagen wel mogelijkheden, we hadden zelfvertrouwen en ik denk we ook in de hoofden van Irún zaten.

Geen moment konden ze in de wedstrijd komen, tactisch werden hun sterkste punten door ons afgestopt en tegelijkertijd konden ze geen vat krijgen op ons spel. Resultaat, 26-29 winst voor Benidorm! We hadden de nummer twee van de afgelopen competitie uit het bekertoernooi gekegeld, de huidige nummer 4 van de competitie verslagen, de eerste horde was genomen!

Je kunt je voorstellen welke euforie dit gaf, niet verwacht, wel gehoopt en dan ineens ben je nog maar één wedstrijd weg van Europa.

Eén wedstrijd

Wij zaten dus aan de goede kant van het schema, dat geluk hadden wij en nog 4 andere clubs met de loting. Als je aan de kant van FC Barcelona zou zitten dan weet je bij voorbaat al dat je een verloren wedstrijd speelt. Dat is helaas de realiteit van het handballen in Spanje, je hebt Barcelona, dan een tijdje niets, een paar clubs die het echt goed doen en bij de traditionele top horen en dan een enorme middengroep die kunnen winnen en verliezen van iedereen.

Nu wil het toeval dat die clubs aan de kant van Barcelona in het schema zaten en we daar dus geen last van zouden hebben. Aan onze kant één gelijkwaardige club, één EHF club Cuenca en één Champions League club Bidasoa Irún. Die CL club hadden we dus nu al verslagen, waarom dan ook niet die andere Europese club?

Zaterdag 18:30 0-0

Eén wedstrijd dus, Liberbank Cuenca. Onze vrienden uit Cuenca met de beste aanhang van heel Spanje, 1500 mensen op de tribune uit Cuenca. Allemaal met een shirtje van hun club, toeters en trommels en strijdliederen. Geweldig om mee te maken, kijk maar op deze video. Kippenvel!

Maar die van ons waren er ook, niet in die grote getallen als die van Cuenca en ook met minder lawaai makers, maar ze waren er! Een wedstrijd om nooit te vergeten, een authentieke thriller. Een wedstrijd waarin in de eerste helft de verdedigingen ruim de baas waren over de aanvallen, een ruststand van 7-6 voor Cuenca, een atypische tussenstand bij het handballen en zeker op dit niveau. Maar we zaten in de wedstrijd! De tweede helft was geheel anders een uitwisseling van doelpunten en na 10 minuten een achterstand van 3 doelpunten voor Benidorm, 13-10. Een timeout en dat leidde uiteindelijk tot de gelijkmaker op 16-16.De twijfel sloop in de ploeg bij Cuenca, de onzen bleven hun spelletje spelen en op 40 seconden voor tijd kwamen we met twee doelpunten voor en normaal gesproken is de buit dan binnen. Helaas niet, een snelle aansluitingstreffer en schlemielig  balverlies 7 seconden voor tijd gaf Cuenca nog een laatste kans op de gelijkmaker en die grepen ze……2 seconden voor tijd met een raketlancering van hun beste speler werd onze hoop op Europa voorlopig gestopt, gelijk, 24-24 en verlengen. De verlenging en de ontknoping. Een uitwisseling van doelpunten waar wij continue hebben voorgestaan en Cuenca alleen iedere keer gelijk kon maken tot de laatste paar seconden….ik kan alleen maar zeggen, kijk de video!

VICTORIA in de laatste seconden van de verlenging en kwalificatie voor EUROPA

Dromen komen soms uit en af en toe moet ik me nog in mijn arm knijpen, maar een droom komt uit. Het is nu aan ons om die droom goed invulling te geven. Nieuwe hoofdstukken te schrijven in de magische historie van onze club. Ik hoop nog vele reizen mee te mogen maken, AUPA Benidorm!

De Finale

Die speelden we ook nog, maar die deed er eigenlijk niet meer toe dus daar maak ik ook weinig woorden aan vuil hahaha. We verloren met 40-25 en kregen de zilveren medaille. De zilveren medaille  maar het gouden randje hadden we zaterdag al verdiend. In plaats dat Europa naar Benidorm gaat komt Benidorm nu naar Europa!

Comments

comments