Goedendag, zo begroet ik mijn bezoekers die eindelijk weer eens wat van mijn laat horen via mijn schrijfpagina hier. Een hele tijd stil geweest en waarom eigenlijk? Ja omdat het leuker is om positief nieuws te brengen dan negatief alhoewel beiden bij het leven horen. Deze blog was in eerste instantie een uitlaatklep voor mijzelf en hoopte ook anderen te kunnen vermaken met mijn schrijfselen of misschien zelfs anderen te helpen die zaken herkennen en denken, ik ben niet de enige gek…..

De laatste tijd gind de blog met name over mijn afval verhaal, blog 15 was volgens mij de eerste keer dat ik over mijn voornemen schreef. Het was in april 2017 dat ik voor het eerst in de openbaarheid kwam met mijn plan af te vallen en ik moet zeggen, wat was ik blij dat ik toen die stap had gezet. De reacties die ik kreeg hielpen mij ook echt enorm in mijn streven de nodige kilo´s te verliezen en ik moet zeggen, met resultaat! Ik was in staat om van mijn start gewicht op 5 april 2017 ruim 30 kilo af te vallen tot een respectabele 113,1 Kg  in maart 2018.

Tjemig wat was ik veel afgevallen! Iedereen gaf mij complimenten en dat deed me natuurlijk goed, het is leuk als mensen waar je om geeft lief zijn voor je en dat ook uitdrukken in waardering voor je prestatie. En nu blijkt dat het echt een prestatie was…..want wat men niet zag was het lijden wat er aan ten grondslag lag.  Lijden wat ik mijzelf aan had gedaan maar waarvan ik nu begrijp dat het niet had gehoeven.

Ik was zoals vrijwel iedereen opgevoed in de doctrine, ieder pondje gaat door het mondje en in de basis klopt dat natuurlijk ook. Dus de manier om af te vallen is, zoals nu ook nog steeds op de website van het voedingscentrum staat “Gezond eten en voldoende bewegen zijn daarom een belangrijke basis voor het krijgen en behouden van een gezond gewicht.” Dus wat deed ik, mijn dieet aanpassen naar het VADH principe, van alles de helft, en meer bewegen. Met resultaat zoals eerder geschreven. Maar het belangrijkste woord in deze is DIEET. Want dat was het en op een gegeven moment was dat dieet voor mij niet meer vol te houden. Het lijden waar ik het net over had bestond namelijk uit gewoon niet genoeg eten en meer bewegen dan ik eigenlijk leuk vind. Niet dat ik dat bewegen niet leuk vond, maar het was een middel om een doel te bereiken en niet het doel op zich. Ja ik vond het geweldig dat ik boven op die berg stond waarvan ik voorheen nooit had gedacht dat te kunnen maar samen met mijn onvermoeibare steun en toeverlaat Nancy toch maar heb gedaan en het gaf echt voldoening. Maar het was een middel en geen doel.

En dat DIEET, in het kader ieder pondje gaat door het mondje, beperking van kalorie inname is dan het eerste waar iedereen aan denkt en ik dus ook en het werkt! Maar wat je al zoveel hoort en op zo´n moment denkt, dat gebeurt mij niet, het bekende JOJO effect. 

Het jojo-effect is de situatie waarbij mensen gewicht verliezen, maar na het bereiken van hun streefgewicht weer aankomen en steeds weer een nieuwe poging doen om af te vallen. In de meeste gevallen wordt het jojo-effect bereikt door het verkeerd volgen van een dieet. Dit zijn de zogenaamde crashdiëten waarbij mensen weken of zelfs maanden lang extreem weinig eten en nauwelijks (of soms juist te veel) sporten om gewicht kwijt te raken.

 Dus ik heb het een jaar volgehouden en toen jo jo jo jo jooooo…..er was geen houden aan. Man o man wat was ik blij dat ik zeg maar weer “normaal” kon leven. Nou ja normaal, ik wilde wel weer eens van mijn altijd honger gevoel af en die 10 kilometer wandelen was ik ook wel eens zat, dus ja je kon wel raden wat er gebeurde. Over de komende jaren kwam iedere moeizaam verloren kilo er weer bij totdat ik de ruim 145 Kg weer aantikte.

Maar nu…..de titel van deze en wat ik een mooie samenloop van omstandigheden vond om mijn hobby van af en toe wat neer te pennen en ook om het geweldige nieuws te vertellen, 11 januari 11-1 ben ik weer terug op een gewicht lager dan ik de afgelopen jaren ooit heb gewogen de 111 Kg. En dit keer op een hele andere manier, maar dat vertel ik jullie in de volgende blogs. Dus wil je weten wat ik nu doe en hoe ik in nog geen jaar de motivatie en manier heb gevonden om ruim 30 kilo af te vallen? Volg mij dan hier of op Facebook en je krijgt het vanzelf te lezen.

Comments

comments