Rituelen en tradities

Sinds mensenheugenis viert men de verandering van het seizoen in de magische nacht van San Juan. Dit feest van heidense oorsprong, begint op 21 juni en eindigt op 24 juni met de verbranding van vreugdevuren. Het feest zoals wij dat nu kennen is ontstaan ​​in Alicante. Het dateert uit de tijd dat de boeren uit Alicante het oogsten vierden en dat het de kortste nacht is. De nacht waarin al het kwaad wordt vernietigd. Dit is de symboliek achter het feest, de vernietiging van slechte gevoelens en slechte ervaringen, en het hebben van nieuwe verlangens.

Het feest wordt echter niet alleen hier gevierd maar op vele plekken in de wereld. Het is gekoppeld aan de zomerzonnewende, de langste dag van het jaar, waarna de dagen alweer korter beginnen te worden. De mensen geloofden dat planten op midzomer geneeskrachtige en magische krachten hebben en hiervoor plukten ze op deze nacht. Vreugdevuren werden ontstoken om zich te beschermen tegen de duistere krachten waarvan werd geloofd dat ze vrij spel hadden vanaf het moment waarop het aantal uren daglicht opnieuw afnam.

Zuivering en vernieuwing

Natuurlijk, het vuur heeft ook een zuiverende functie. In de kustgebieden,  zijn ze altijd gekoppeld aan het strand. De meest voorkomende rituelen met het vuur zijn, bijvoorbeeld, springen over de vlammen, die bescherming bieden het hele jaar door aan degenen die dat wel doen, en geluk te geven aan de koppels die samen springen.

Als een symbool van zuivering en vernieuwing, verbranden we die slechte dingen die we willen vergeten. Dat kan zijn door het door het verbranden van een object (de hogueras) of op een stuk papier op te schrijven wat we willen verwijderen uit ons leven en dat op de brandstapel te gooien. 

Het zwemmen in de zee in de nacht van San Juan zorgt ervoor dat we het hele jaar gezond blijven. Negatieve energie verdwijnt door te springen over negen golven, dit zou tevens zorgen voor vrouwelijke vruchtbaarheid.

 

Op de boulevard van het Levante strand zal vanavond een feest worden georganiseerd door de lokale horeca ondernemers. Dit is de tweede editie van dit evenement, dat duizenden mensen volop entertainment biedt. In de calle Bilbao staat een groot podium waaro diverse DJ’s hun kunsten zullen vertonen. Het evenement begint om 19 uur en loopt tot 1 uur, daarna zal er op het strand ongetwijfeld nog lang doorgegaan worden met feest vieren.

Hogueras

Kortom het is feest vol van vreugde en vol positieve energie. Vreugdevuren van bouwwerken van papier-maché in Benidorm verzorgd door de  verschillende verenigingen beelden misstanden of onwelkome dingen uit. Deze worden verbrand in de nacht van de 24e, genaamd de “nit del foc”.

Daarmee verwoest de brand de gevoelens en de vroegere ervaringen om plaats te maken voor een nieuw tijdperk vol nieuwe uitdagingen, verlangens, vreugde en hoop.

De “noche de San Juan” en de “Hogueras” zijn echt echt festiviteiten die je minimaal één keer in je leven moet hebben meegemaakt.

Welke festiviteit kun jij mij aanraden?

Comments

comments